Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

02.06.2020 881

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı – Proje Tabanlı Bir Bölümüz

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı iki mevcut dalla öğretime devam etmektedir. Bunlar Endüstriyel Bakım Onarım ve Güvenlik Sistemleri dallarıdır.

Tüm dallarımızda amacımız sektör ihtiyacına cevap verebilen, proje üretebilen, sorunlara çözüm bulabilen teknisyenler yetiştirmektir. Bu sebeple bu seneden itibaren tüm derslerimizde proje tabanlı çalışmalara ağırlık vererek eğitim öğretime devam etmeyi planlıyoruz.


31-10-2019

Proje yapabilmek bize ne fayda mı sağlar? Öğrencilerimizin yaptıkları projeler ile öncelikle mesleklerine karşı ilgilerini arttırırlar. Ardından üretmenin ne demek olduğunu anlayıp, daha yeni ürünler ortaya çıkarmak için çalışırlar. Böylece ortaya çıkan sorunlar için çözümün bir parçası olmayı başarıp, dolayısıyla öğrencilerimiz sektör içerisinde çalışma ortamına hazırlanmış olurlar.

Ayrıca yapılan projelerle çeşitli yarışmalara katılım ile kendi isimlerini duyurabileceklerdir. Böylece işe girmek için hazırlayacakları kısa özgeçmişlerde (CV) bunlara yer vererek diğer adayların önüne geçebilecektir.

Bir başka nokta ise derslerde uygulamanın projenin ağırlığı olması dersleri sıkılan 40 dakika olmaktan çıkarıp sevilen 40 dakika yapar. Adeta iş ortamında çalışır gibi, daha anlaşılır, daha zevkli ders işlenir.

Geçen yıllarda yaptığımız PLC-SİZ isimli proje ile Türkiye Finaline kadar çıktık, yaptığımız çizgi izleyen robotlarla çeyrek finale kadar gelmeyi başardık. Bu sene yaptıklarımızla ile önümüzdeki senelerde daha iyi yerlere gelmeyi planlıyoruz.

Elbette ki Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanından bahsederken proje isminin öne çıkması çok güzel bir durumdur. Bizim alanımız sadece proje yapmak değildir tabii ki. Projenin yanı sıra öğrencilerimizi dallarında uzmanlaştırmak asıl hedefimizidir. Mezun durumuna gelen öğrencilerimiz kolayca iş bulabilmeli, çalışma ortamına kolayca adapte olabilmeleri ve sorunları çözebilmelerini sağlamaktır.

Kısaca bizim amacımız üretmek. Üreten Türkiye'nin bir parçası olmak.

 

 

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı – Güvenlik Sistemleri Dalı

Bu dalımızın temel amacı artan güvenlik gereksinimini karşılamaktır. Temel güvenlik gereksinimi yangından korunma ve soygundan korunma olarak ikiye ayrılır.

Yangın hayatımızın bir gerçeği ve her an karşımıza çıkabilecek olumsuz bir durumdur. Bu duruma karşı nasıl elektronik olarak önlem alabiliriz? Yangın algılama sistemleri sayesinde. Bu sistemler ile yangını başladığı an fark edip otomatik müdahale edilmesini sağlayarak yangın büyümeden söndürülebilir. Ayrıca sesli ve ışıklı ikaz sistemleri ile yangın çıkan binanın hızlı bir şekilde tahliyesi sağlanabilir. Bunların tamamı bu dalda okuyan öğrencilerimizin uzmanlık alanıdır. Bu sistemleri kurmak ve devreye almak bu dalı başarı ile bitiren öğrencilerimiz tarafından kolayca yapılabilir.

Soygun ise hayatımızın diğer bir istenmeyen gerçeğidir? Soygunu nasıl önleyebiliriz? 1.yöntem bütün hırsızları yakalamak ki o bizim işimiz değildir (ayrıca mümkün değildir). 2.yöntem hırsızları caydırmaktır. Caydırmak elektronik sistemler yardımıyla kolayca yapılabilir. Bu caydırıcı sistemlerin parçaları soygun alarm sistemleri, kapalı devre kamera sistemleri ve geçiş kontrol sistemleridir. Bu dalda okuyan öğrencimiz bu sistemlerin tamamı hakkında yeterli bilgiye sahip olarak mezun olmaktadır. Böylece bu sistemleri kolayca kurup devreye alabilmektedir.

Kısaca bu dal; elektroniğin hızla geliştiği çağda, bu gelişimin insanların güvenlikleri için kullanılmasını gerektirir. Yüksek iş imkanlarına sahiptir.

 

31-10-2019 31-10-2019
Yangın Algılama Sistemleri Deneyler Soygun Alarm Sistemleri Deneyleri
31-10-2019 31-10-2019
Kapalı Devre Kamera Sistemleri Deneyleri

 

  Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı – Endüstriyel Bakım Onarım Dalı

Bu dalımızın temel amacı özellikle fabrika ve üretim sahalarındaki otomasyon sistemleri için artan bakım onarım teknisyeni ihtiyacını karşılamaktır.

Otomasyonun yani otomatik üretmenin, robotlarla üretmenin hızla arttığı bu dönemde bu sistemler için bakım onarım teknisyen ihtiyacı da hızla artmaktadır.

Örnek verecek olursak arıza yapan bir motorun değiştirilmesi ancak uzman teknisyenler tarafından yapılabilir. Yada arıza yapmış bir üretim bandının. Bunların arızalarını gidermek ve tekrar devreye almak Endüstriyel Bakım Onarım Teknisyeninin görevidir.

Bunların dışında fabrikalarda yaygın olarak kullanılan PLC sistemleri hakkında genel bilgi, arızaları hakkında bilgiler bu dal kapsamında verilmektedir. Bu daldan mezun olan öğrencilerimiz belirli bir düzeye kadar PLC projelerini yapabilmektedir.

Ayrıca otomatik kumanda konularında da bilgi ve beceri sahibi olan öğrencilerimiz Elektropnömatik, elektrik pano tasarımı(kumanda ve güç panosu, ölçüm panosu, dağıtım panosu, kompanzasyon  panosu) hakkında da bilgi ve beceri sahibi olurlar. Öğrencilerimiz bu konularda uygulamalar yaparak öğrenirler.

31-10-201931-10-2019
Deney Panolaro Elektrik Deney Panoları Elektrpnömatik
31-10-2019 31-10-2019
 Deney Panoları Elektrik  Deney Panoları Elektrik